Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 8 + 1 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Actualitat

Enrere

Eleccions Generals 20-N: Com i a qui he de votar

1 fotos

Aquest diumenge hem de votar en dues urnes diferents: hem d'escollir els membres que formaran el Congrés dels Diputats -Cambra Baixa-, per una banda, i els del Senat -Cambra Alta-, per l'altra. Parlem doncs, de dues butlletes diferents: la de color blanc (Congrés dels Diputats) i la de color sèpia (Senat).

En primer lloc, cal destacar que les eleccions al Congrés dels Diputats són de llistes bloquejades i tancades. Això vol dir que el ciutadà no elegeix al candidat sinó a la candidatura, o el que és el mateix, escull el partit. En total, s'han de renovar els 350 diputats i cada província escull els seus depenent de la població que tingui. Així doncs, per exemple a Catalunya, Lleida escull 4 diputats, Tarragona i Girona 6 i Barcelona 31, i així repartits entre les 50 províncies. Si un ciutadà que viu a Lleida vol que Rubalcaba sigui el president del Govern espanyol, haurà de votar el PSC amb Teresa Cunillera com a candidata a diputada per Lleida. Un cop fet l'escrutini i format el nou Congrés dels Diputats, són ells mateixos qui investeixen al nou president.

L'organisme del Senat també es renova, però amb un sistema diferent al del Congrés dels Diputats. En aquest cas, l'elector escull la persona i no el partit, independentment del lloc que aquesta ocupi a la llista. Es poden escollir fins a 3 candidats i poden ser de partits diferents. Cada província n'escull 4 -amb algunes excepcions com Gran Canària, Ceuta o Melilla- i la resta els escolleixen les comunitats autònomes. Concretament, el poble elegeix 208 senadors i les comunitats autònomes 58. En total, el Senat el formaran 266 persones. 

 

Diferenciar Senat i Congrés dels Diputats

Cal distingir entre els candidats del Senat i les candidatures del Congrés dels Diputats. A primer cop d'ull veiem que les paperetes per les eleccions al Congrés són de color blanc, mentre que les del Senat són de color sèpia. A més, quan votem la candidatura al Congrés només haurem de dipositar la butlleta al sobre, mentre que en el cas del Senat, hem de fer una creu a la casella o caselles dels candidats que nosaltres volem que formin part d'aquest organisme.

 

Candidats i candidatures al Congrés dels Diputats i al Senat per Lleida

 

 

Data de Publicació 14 Novembre de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " eleccions , Espanya "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.