Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 8 + 6 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Entrevista

Enrere

Joan Ramon Espax, pintor realista

"Vaig decidir que em dedicaria a la pintura als 49 anys"

3 fotos

Joan Ramon Espax va néixer l'any 1949 i va començar a pintar quan només tenia 14 anys. Aleshores vivia a Barcelona, on es va matricular a l'Escola Massana. Als 18 anys ja va aconseguir quedar finalista en un concurs de pintura a Marbella i als 20 va exposar les seves obres per primera vegada a l'Expo Art. Pocs anys després, les circumstàncies de la vida i les ganes de formar una família el van dirigir cap a la seva actual residència, a Aitona. Durant molts anys la pintura va quedar en un segon pla ja que la compaginava amb la seva feina en una empresa elèctrica. Fa uns 10 anys va sorgir el primer concurs de pintura ràpida a Aitona i va ser l'excusa perfecta per participar-hi i descobrir nous certàmens d'arreu del país que li han obert moltes portes, com el concurs internacional de pintura realista de Madrid on va quedar finalista en dues edicions. Des d'aleshores es dedica exclusivament a la pintura a més de donar classes un cop per setmana i de forma gratuïta als seus 12 alumnes del Grup d'Art Aitonenc. Actualment treballa amb el Grup Escolà, el qual disposa de quatre galeries ubicades a Lleida, Saragossa, Barcelona i Tarragona. Ha exposat a galeries d'Espanya i Europa i ha aconseguit primers premis i mencions d'honor a diferents certàmens.

- Quina tècnica utilitza als seus quadres?
Pinto a l'oli i a l'acrílic. També he fet aquarel·la, el que passa és que l'utilitzava per prendre notes i avui dia és més còmode fer-ho amb les càmeres digitals.

- Sempre s'ha dedicat a la pintura realista?
Sempre he fet una pintura molt similar. Per mi el pintor més representatiu i el que més m'ha agradat és Mariano Fortuny i quan vaig veure la seva obra La Vicaría a Barcelona em vaig quedar fascinat. Fins i tot he pintat una col·lecció dels seus quadres i els he exposat a diversos llocs. Vaig fer-la amb l'objectiu d'introduir-me a la seva tècnica per tal d'arribar a pintar La Vicaría. En total van sortir uns 34 quadres, dels quals només m'he desprès d'algun, la resta els conservo tots.

- A quina edat va decidir que es dedicaria a la pintura?
Única i exclusivament a la pintura, als 49 anys.

- Vocació o hobby?
Va començar en vocació, es va quedar en hobby i ara ha tornat a ser vocació. A dia d'avui és pràcticament amb el que més gaudeixo. També m'agrada molt el cinema, però amb la pintura és amb el que més bé m'ho passo.

- Es pot viure de la pintura?
Hi ha èpoques que sí i hi ha èpoques que no. Jo tinc companys que viuen de la pintura i hi ha temporades que guanyen molts diners i n'hi ha d'altres que ho passen molt malament. Ara precisament l'art està passant per un mal moment degut a la crisi econòmica. Es ven molt poc i moltes galeries s'han vist obligades a tancar les seves portes. Jo diria que el 20% ja han desaparegut. Molts pintors s'han vist obligats a tornar als concursos de pintura ràpida ja que és una forma ràpida i directa de guanyar diners. El problema ve quan un es desvincula de la pintura ràpida ja que es nota una minva molt pronunciada. Es troben que no guanyen premis perquè no els surt la pintura que voldrien plasmar en un quadre no gaire gran fet en tres o quatre hores.

- Ha patit algun tipus d'evolució artística la seva obra?
Sempre. L'evolució és contínua. Tu mateix pots anar canviant o pots fer-ho mirant la pintura d'un altre company o també una imatge o qualsevol cosa que has vist i que t'agradaria plasmar.
Potser en els meus inicis era més impressionista i cada vegada vaig anar tirant més cap al realisme. Un dels motius d'aquest canvi és que els retrats, si no són realistes, normalment no agraden a la gent.

- Què és el que vol transmetre amb la seva obra?
Quan estàs pintant un quadre tu tens unes sensacions i unes impressions respecte el que veus i això és el que vols transmetre. Si ho aconsegueixes vol dir que el quadre és més o menys bo.

- Quina és la seva font d'inspiració?
Treballar cada dia. Hi ha dies que les coses surten bé i hi ha dies que no surten tan bé però el treball és la base.

- Quantes hores al dia dedica a pintar?
Començo a les 9 del matí i fins la 1 del migdia i a la tarda m'hi poso a dos quarts de quatre i fins a dos quarts de vuit del vespre.

- Quins consells li donaria a un jove pintor?
Que treballés, que anés a veure moltes exposicions i que participés als concursos de pintura ràpida. Tot i això la pintura ràpida per un jove té un perill ja que si li va bé pot guanyar força diners i estancar-se. La pintura ràpida és interessant per aprendre i per veure coses diferents, però no aconsello que s'ho agafin com un sistema de vida.

Data de Publicació 13 Gener de 2010
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " Aitona , pintura "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.