Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 6 + 5 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Entrevista

Enrere

Toni Albà, actor i director teatral

'S'ha de poder fer broma absolutament de tot, l'únic que a vegades s'ha de tenir delicadesa'

  • Obra Brots
  • Obra Brots
  • Obra Brots
4 fotos

La companyia d'en Toni Albà actuarà aquest vespre a Alcarràs amb l'obra Brots i ho farà el proper 20 de maig a Aitona amb Audiència i-real. Format a cavall entre Barcelona i França, on va aconseguir gran èxits, ha estat director i/o actor de més de 20 espectacles en els darrers anys. A la televisió, ha treballat amb Emílio Aragón o Andreu Buenafuente. Actualment participa als programes Polònia i Crackòvia, a TV3, on s'ha fet famoses les seves paròdies del Papa, el Rei, Mourinho o Carod-Rovira, entre d'altres. El cinema també li ha fet gràcia i ha treballat en algun llargmetratge com El Coronel Macià (2007) o Mortadelo & Filemon, misión: salvar la tierra (2008). Tot això sense oblidar la ràdio, on ha estat col·laborador del programa Minoria Absoluta (2002, 2003, 2004, 2007 i 2008) i En Minoria, tots dos de RAC1 (2008).


- El 29 d'abril vens a Alcarràs amb l'obra Brots i el 20 de maig a Aitona amb Audiència i-real. Què trobarem en un espectacle i en l'altre?

Doncs mira, amb Audiència i-real veurem una audiència amb el Rei, on la gent podrà preguntar al Rei tot el que vulguin. I a Brots veurem un homenatge a Enric Brots i Dalmau, que és un humanista, un artista total. Ha mort lluny de casa, a l'estranger i els seu millors amics li fan un homenatge durant el funeral. Aleshores tot comença a sortir malament i passen coses.

- Tot i que fa molts anys que treballes en teatre i també has fet ràdio, la gent et coneix sobretot per la teva feina a Polònia i Crackòvia. T'agrada que sigui així o preferiries que et coneguessin més per la teva llarga trajectòria en teatre?

De fet a mi m'és igual perquè no busco que la gent hem conegui sinó una feina que és el treball creatiu en el món del teatre. El que passa amb la tele és que entres a totes les cases i la gent acaba reconeixent-te. Però n'hi ha que em coneixen des de fa anys del teatre. De fet la missió no és que em coneguin, sinó que vinguin i s'ho passin bé veient les obres.

- Actualment combines teatre amb televisió i ho has arribat a fer amb cinema, a banda d'haver treballat en ràdio també. Ho fas perquè t'agraden tots els formats o perquè et sobren hores al dia?

Sí, de fet m'agraden tots, el que passa que el meu ofici és el teatre, que és on realment mostro tot el que sé fer i tot el que puc fer i és on hi ha tota la part creativa, que és el més important. Però bé també m'agrada tocar tots els formats i per això ho he fet. No hi ha hagut cap premeditació, sinó que han anat sortint coses i les anava fent.

- A Polònia i a Crackòvia imites al Rei, al Carod, al Papa, al Mourinho o al Sarkozy, entre altres. Hi ha personatges que són més fàcils d'imitar que d'altres?

Tots tenen la seva dificultat el que passa és que quan t'hi dediques saps com enganxar els mecanismes i com utilitzar-los fent que no sigui tan complicat. És qüestió de posar-hi pràctica i fer una barreja de tot: de treball, de ganes de fer-ho, de divertir-se, una miqueta de talent...una miqueta de tot.

- Com prepares els teus personatges?

Observant molt. Mirant-los molt, molt, molt. Mirant-lo per la tele, per l'ordinador, passant-m'hi moltes hores, intentant trobar la musicalitat de les paraules...quins defectes tenen, quin to tenen, ... Després també intento mirar els gestos, que això a vegades és una mica difícil perquè els tens molt estàtics quan parlen i després buscar imatges on es vegi caminant perquè això també treu molta informació. I res, observar, observar i observar.

- Com es va decidir a Polònia i a Crackòvia quins actors imitaven als diversos personatges?

Bé, això t'ho encarreguen. Et diuen "vols fer aquest?" i tu "vale". Perquè a vegades penses "aquest el trauria jo" però ja li han encarregat a un altre. Mira, el Papa l'havia fet en Queco Novell, en Roger de Gràcia i jo i finalment me'l vaig quedar jo. A vegades proposes tu algun personatge que has vist a la tele, algú que serà ministre o serà conseller i si li agrada al Toni Soler doncs...mana ell.

- T'hagués agradat imitar algun personatge que no imites al programa?

Sí, i tant. Hi ha molts personatges que entre nosaltres ja els fem allà dintre. Jo ja havia imitat al Mas i l'Aznar i ara el fa el Bruno Oro. També havia fet el Pujol i l'està fent el Carlos Latre. Però entre nosaltres ens anem fent conya. Ara per exemple, quan arriba en Pep Plaza li dic "escolta Pep, que veurem el Barça?" i llavors un imita l'altre i en fin, ens ho passem bomba.

- Saps què en pensa per exemple en Carod Rovira de la teva imitació? o en Carles Reixach?

N'hi ha que els agrada i n'hi ha que no. Jo m'he trobat amb polítics que et diuen "home a mi no m'agrada com m'imites" però reconeixen que la gent els identifica tot i que ells mateixos no s'hi reconeixen. Però això va com va, n'hi ha que els agrada i n'hi ha que no [se'n riu].

- Ens pots dir algun exemple?

No, personalment no, però sí que tinc notícies d'en Carles Reixach perquè ho va fer públic. Ell diu [imita en Carles Reixach] "jo no m'hi reconec amb aquell personatge que fa l'Albà però l'altre dia li vaig dir a la meva néta: "qui és aquest?" i em diu "L'avi" [se'n riu].

- Creus que tot en aquest món es pot mirar en to humorístic? és a dir, de tot se'n pot fer paròdia?

Sí, s'ha de poder fer broma de tot, absolutament de tot, l'únic que a vegades s'ha de tenir delicadesa amb la forma de com ho fas. S'ha de poder fer perquè sinó estaríem creant tabús i dels tabús es creen pors, censura, manca de llibertat, i això és molt perillós.

- Et veus en un futur fent un personatge seriós o fent una altra cosa que no sigui humor?

Eeee, curiosament sí. Moltes vegades els personatges que faig en comèdia són personatges molt seriosos, són personatges dramàtics, el que passa és que fan riure molt. Però jo quan estic fent un personatge còmic sempre l'estic prenent, quan faig imitació sempre és diferent perquè jo lo de la imitació ho faig de rebot una miqueta perquè jo faig teatre teatre. Aleshores, quan faig un personatge còmic casi sempre l'agafo de la part dramàtica, de la part tràgica, que és realment el que farà el contrast per fer riure.

- A què et dedicaries si no fossis humorista?

Uiii, a moltíssimes coses, segurament m'agradaria ser biòleg, arqueòleg, ser historiador...no sé, moltes coses m'agraden a la vida... de pagès! [se'n riu]. No ho sé.

- Un final per l'entrevista?

[imita al Rei]. Bueno, pues nada, te digo que hasta muy pronto, espero venir por las tierras de Llei... Lleida y pasármelo teta chachi piruli.

 

 

Data de Publicació 27 Abril de 2011
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " espectacles , teatre i cinema "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.