Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 103Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 1 + 0 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

UP: "La campanya de l'oliva finalitzarà amb un 63% menys de producció"

1 fotos

Unió de Pagesos adverteix que, amb la collita d'olives pràcticament acabada, la campanya 2011-2012 es tancarà amb una producció de 13.249 tones, un 63% menys que la mitjana de la producció de les campanyes que van entre el 2008 i el 2010, i que va ser de 35.823 tones. Aquesta important davallada de la producció, bàsicament causada per la forta sequera patida enguany, juntament amb l'abaixada de preus en origen, suposarà unes pèrdues de quasi 51 milions d'euros per al sector durant la campanya de comercialització 2011-2012.

El sindicat recorda, però, que el principal problema que pateix el sector és l'agreujament de la crisi de preus, campanya rere campanya, que en el cas de l'olivera es va iniciar en la campanya 2007-2008, i que ja ha comportat una pèrdua d'ingressos de més del 40% per als productors catalans, que han vist com els preus s'han enfonsat des dels 0,60 euros el quilo l'any 2005 fins als 0,30 euros el quilo del 2010 i el 2011.

Unió de Pagesos ja va alertar al maig del 2008 que la crisi de preus no responia a raons de mercat sinó a la pressió exercida per la gran distribució i a la submissió d'envasadors i industrials a aquesta pressió perquè els preus anessin a la baixa. En aquest sentit, el sindicat ha interposat denúncies, aquests últims anys, davant l'organisme competent de l'administració en detectar olis d'oliva de qualitat inferior a la que indicava l'etiqueta, olis d'oliva mal etiquetats i indicis de pràctiques com presumpta venda a pèrdues o abús de la posició de domini.

Entre les propostes que ha reiterat el sindicat per tal de pal·liar la situació de crisi hi ha investigar les presumptes pràctiques il·legals de la gran distribució, incrementar els controls en l'etiquetatge, adequar la fiscalitat dels productors a la pèrdua d'ingressos, fomentar l'ús de l'oli d'oliva dins les institucions catalanes o substituir l'actual mecanisme d'emmagatzematge privat per un de retirada de producte del mercat.

Quant als efectes de la sequera, Unió de Pagesos ha demanat al departament d'Agricultura que articuli un ajut d'Estat per als productors més perjudicats per tal d'evitar l'abandonament de les explotacions. El sindicat proposa que l'ajut es dirigeixi només a aquells agricultors a títol principal que hagin patit pèrdues superiors al 30% de la seva producció, i que aquesta suposi una part significativa dels seus ingressos. Unió de Pagesos calcula que es necessitarien 8 milions d'euros per a unes 6.000 explotacions, les més afectades.

A més, el sindicat també ha proposat al Govern català com a mesura a curt termini ampliar el període de carència dels préstecs subscrits pels titulars d'explotacions d'olivera, i al Govern de l'Estat, una adequació de la fiscalitat, beneficis fiscals, exempció durant un any del pagament de les quotes de la Seguretat Social i ampliar el període de carència dels préstecs.

 

 

Data de Publicació 24 Gener de 2012
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " agricultura, fruticultura, ramaderia , preus , sindicat agrari , Unió Pagesos "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.