Bústia de l'Altanto!!

Creus que darrerament ha augmentat la corrupció política?

Vots: 104Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
Agenda cultural del Baix Segrià
  • AVUI:
  • DEMÀ:
Bústia de l'Altanto!! - Suggerències i altres
El Temps
Avui
Temperatura: ºC
Humetat: %
ºC
ºC
Sortida de Sol:
Posta de Sol:
Demà
Màxima: ºC
Mínima: ºC
Bústia de l'Altanto!!

Tens alguna cosa a dir?

Queixes, suggerències, observacions, coses interessants, ... La bústia de l'Altanto!! t'escolta

Nom:
E-mail:
Comentari:
Suma( 4 + 2 )
B�stia de l'Altanto!! - Sugger�ncies i altres

Zona Rural

Enrere

Les previsions apunten a un descens del 23% en poma i d'un 31% en pera

1 fotos

Les dades apunten que la collita de poma per al 2012 a Catalunya és de 255.000 tones, el que suposa descens del 23% respecte a 2011. Això és degut bàsicament per les pèrdues de producció ocasionades pels danys de la pedregada del passat 5 de juliol a la zona del pla de Lleida, que és la demarcació catalana més productora d'aquesta fruita; així com també als menors rendiments estimats. La zona productora de Girona creix percentualment respecte al total i enguany podria collir el 37% del volum de producció de Catalunya, tot i que cal considerar que el descens de Lleida és del 28% i el de Girona del 12%. Val a dir que el calendari de collita es retardarà entre quatre i vuit dies respecte a l'any passat.

Aquestes dades s'han fet públiques en la presentació de les previsions de collita de poma i pera a Catalunya, on hi han pres part membres del DAAM i d'Afrucat.

Manel Simon, director d'Afrucat, fent una breu anàlisi per demarcacions, ha posat de manifest que al descens d'unes 37.000 tones de poma pels danys de la pedregada a la zona de Lleida cal afegir que en aquesta demarcació els rendiments productius també baixen per quallats menors; i a més les temperatures més baixes i les pluges durant la floració no han afavorit el bon quallat, i en aquest sentit es podria parlar d'irregularitat. El calendari de collita s'estima que es retardarà d'entre 5 i 7 dies respecte a 2011.
 
La previsió de producció de poma a Girona per al 2012 baixa respecte a l'any 2011 perquè aquest va ser un any de collita rècord i perquè els quallats han fallat en alguns casos. La climatologia , de temperatures fredes i precipitacions, no va afavorir ni la pol·linització ni el quallat. La superfície productiva es manté perquè hi ha hagut renovacions de plantacions, sobretot en Golden i, en general, la floració ha estat normal-abundant i llarga i el quallat normal-escàs. La intensitat d'aclarida ha estat més lleugera que el 2011, i el calendari de collita s'estima que es retardarà entre quatre i vuit dies respecte a 2011.
 
I les previsions relatives a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, les menors productores de poma, se situen en 1.700 tones (-8%) i 1.400 tones (-7%), respectivament.

 

La pera

Quant a la previsió de collita de pera a Catalunya aquest 2012, aquesta se situa en un volum de 182.000 tones, un 31 per cent inferior a 2011. El descens productiu també ve marcat pels danys de la pedregada registrada a Lleida el 5 de juliol que ha provocat un descens de la producció de 17.000 tones i pels menors rendiments estimats. Lleida és la principal demarcació productora i per tant la que marca els percentatges de descens. La data de collita es retardarà entre cinc i deu dies respecte l'any passat.
 
Així, es preveu que la demarcació de Lleida assoleixi les 171.859 tones de pera (-31%), Girona 8.030 tones (-17%), Tarragona 1.510 tones (-20%) i Barcelona 600 tones (-20%).  Una breu anàlisi de les zones més productores fa palès el fort descens per les pedregades i per uns menors rendiments ocasionats per quallats insuficients, que les condicions ambientals de temperatures més baixes, pluges i vents durant al floració no han afavorit el bon quallat, que totes les varietats baixen rendiments, i que s'està collint entre set i deu dies més tard que l'any passat.
 
Pel que fa a Girona, les previsions de collita de pera aquest 2012 és a la baixa atès que els rendiments s'estimen menors al 2011. Les condicions climàtiques (fred, pluja i elevada humitat relativa) durant la floració i el quallat no han estat favorables. S'ha registrat caigudes fisiològiques normals, la data de collita es preveu que es retardi 5-7 dies en relació a 2011, la superfície productiva global es manté tot i que aquest hivern s'han arrencat plantacions de Conference.
 

Data de Publicació 22 Juliol de 2012
Comentari Article0 comentaris    Imprimir Articleimprimir
Més notícies sobre " AfruCat , agricultura, fruticultura, ramaderia , DAAM "

** L'Altanto!! no es fa responsable de les opinions que puguin manifestar els usuaris.